11 savjeta kako zaštititi dom od plijesni

Kupci i čitatelji postavljaju nam sve više pitanja na temu “ventilacije” u kućama i stanovima. Mnogi se s pravom boje da previše vlažnog zraka ostaje u njihovim prostorijama zbog pogrešne ventilacije – i tako gljivice i plijesni nalaze vlažan prostor za rast. Dugoročno udisanje gljivica i plijesni može uzrokovati razne bolesti: plijesni i gljivice potiču stvaranje tumora i može izazvati alergijske reakcije. Pročitajte 11 savjeta za ispravnu ventilaciju i vlagu u vašem domu – za nultu toleranciju na plijesan!

 

Savjet 1: Intenzivno provjetrite sobe

U idealnom slučaju, trebali biste spavati s lagano otvorenim prozorom, jer tako dolazi do najveće izmjene zraka. Ako vam je prehladno, osobito zimi, obavezno ujutro otvorite prozore i prozračite cijeli dom na 10min.

 

Savjeti 2: Redovito prozračite dnevne sobe

Također biste trebali redovito provjetravati  dnevne sobe kako biste uklonili vlagu. Osobito ako postoje biljke ili drugi izvori vlage, npr. ako sušite odjeću, kuhate, boravi više osoba. Obavezno provjetrite kada se prozor počne magliti ili se pojave kapljice vode na prozorima.

 

Savjet 3: Posebna pravila u kuhinji i kupaonici

Kuhinje i kupaone mogu u kratkom vremenu nakupiti veliku količinu vlage. Vlaga se brzo skuplja radi velike količine vode i pare u tim prostorijama. Nakon tuširanja, kupanja ili kuhanja obavezno prozračite prostorije i obrišite površine gdje se nakupila voda ili kondenzat npr. prozori.

 

Savjet 4: Kako sačuvati podrum od vlage

Nemojte provjetravati podrume tijekom dana u ljetnim mjesecima, samo noću ili tijekom ranih jutarnjih sati. Zimi, možete prozračiti podrum u bilo koje doba dana.

Zašto je tako?

Budući da su vanjski zidovi podruma i ljeti relativno hladni, zrak u podrumu je također hladan što dovodi do kondenzata u podrumu čim topli ljetni zrak uđe u hladan podrum – i tako stvara idealne uvjete za gljivice i plijesni.

 

Savjet 5: Propuhom protiv vlage

Napravite propuh u svojem stanu na nekoliko minuta kako bi se izmijenio kompletan zrak u vašem domu. U zimskom periodu hladnije sobe (spavaća, smočnica) ostavite zatvorene.

 

Savjet 6: Ne držite prozore trajno nagnuto otvorene

Tijekom dana trebali biste zatvoriti prozore u spavaćoj sobi koji su bili nagnuto otvoreni preko noći. Najbolje je ugasiti grijanje noću kako bi se smanjila potrošnja energije.

 

Savjet 7: Uklonite vlagu u zgradi odvlaživačem zraka

Tijekom izgradnje nove zgrade i nakon renoviranja stana, zgrada nakupi puno vlage koja se skuplja u građevinskom materijalu (gips, parket, glazura, zidovi). Kako otkloniti vlagu iz stana? Isušivanje nakon izgradnje nove zgrade ili renoviranja traje 1 do 2 godine, kako bi ubrzali proces i spriječili nastajanje gljivica i plijesni u vašem novom stanu preporučamo TROTEC TTK 100.

 

Savjet 8: Kako pratiti vlagu u stanu?

Renoviranje može dovesti do nove kritične situacije vlage u stanu. Na primjer, kada se prozori obnavljaju, a vanjski zid još uvijek nije termički izoliran.

Preporučamo da kontrolirate relativnu vlažnost zraka u prostoru s uređajem za mjerenje vlage, takozvanim termohigrometrom – kao što je TROTEC BZ05.

 

Savjet 9 Sušenje odjeće u stanu

Ako je moguće, ne sušite odjeću u stanu. Ako je to neizbježno, na primjer jer nemate sušilicu ili balkon, potrebno je redovito provjetravanje stana. Kada sušite odjeću otvorite prozor nagibno, zatvorite vrata sobe i ne isključujte grijanje.

 

Savjet 10: Ukoliko imate ventilaciju u domu

Ako imate ventilacijski sustav u domu, možete se gotovo potpuno osloniti na ventilaciju bez prozračivanja. Prozračivanja su potrebna samo tijekom “najvećih sezona vlage”. Ako samo u kupaonici imate ventilator prostorije, ostatak stana prozračite pomoću prozora kao i obično.

 

Savjet 11: Zdrava količina vlage u zraku

Kako biste sebe i vaše voljene zaštitili od opasnog stvaranja plijesni, potrebno je redovito provjeravati vlažnost zraka – za to koristite naš termohigrometar BZ05. Mjerači i odvlaživači zraka su dostupni u našoj web trgovini.

Radno vrijeme: 09:00 – 20:00

Telefon: +385 1 3499 780

Mobitel : +385 91 2055 909

Email:

 

Mogućnosti plaćanja putem webshopa: